Prezență istorică pentru România la premiile Oscar

15 martie 2021 va rămâne o zi extrem de importantă în istoria filmului românesc aducând trei nominalizări la premiile Oscar.

Colectiv, documentarul în regia lui Alexander Nanau este cel care aduce pentru prima dată un film românesc pe lista producțiilor nominalizate la premiile Oscar. Noutatea este dublată și de faptul că este a doua oară în istoria premiilor, când un film documentar este nominalizat atât la categoria Cel Mai bun Dilm Documentar, cât și la Cel Mai Bun Film Internațional.
Felicităm echipa filmului, dar mai ales pe producătoarea Bianca Oana, membru APF (Touch me Not (R: Adina Pintilie, Ursul de Aur la Berlin 2018) și ”colectiv” (R: Alexander Nanău)

Vă invităm să o descoperiți într-un interviu mai amplu realizat de revista Films in Frame.

Nu-mi doresc să fac filme care sunt safe, care au același proces previzibil, pentru că acest fel de a face filme devine la un moment dat standard, ajungi să nu-ți mai pui întrebări – de ce ești acolo, cine ești, ce vrei să faci mai departe.” Bianca Oana pentru Films in Frame

Surpriza Oscarurilor de anul acesta continuă cu o a treia nominalizare pentru producătorii români, de data acesta în calitate de coproducători. Este vorba de Cristi Nicolescu, Digital Cube și Avanpost (membri APF). Quo Vadis, Aida? al regizoarei de origine bosniacă Jasmila Zbanic, este probabil una din cele mai complexe coproducții europene recente ce adună în jurul filmului 9 țări (Bosnia și Herțegovina, Austria, Germania, Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Turcia).